2014. szeptember 2., kedd

Álljon a feje tetejére a világ!

Milyen jó lenne néha máshonnan nézni a világot!? De hogyan? S miért? Fordítsam a feje a tetejére a világot és váltsak nézőpontot? Mire jó ez? A "fejünk" a testünk úgynevezett irányítója, szinte állandóan használatban van, néha nekünk is meg kell engedni számára a kikapcsolódást. Hiszen jól tudjuk, hiába körözünk ugyanazon körben, körös-körül, újból- és újból megrágva ugyanazt a csontot, megoldásra s eredményre így nem juthatunk. Így jobban tennénk, ha mindent a feje tetejére állítanánk és megnéznénk a világot másképp. De miért?

Az agyi keringés, a központi idegrendszernek a megfelelő vérellátása nélkülözhetetlen fontosságú az emberi szervezet működéséhez. Ez az emberi szervezet vérellátásra legérzékenyebb szerve/szervrendszere, vérellátásának zavarai nagyon nagy bonyodalmakat okozhatnak. Ha anatómia szempontból vizsgáljuk meg közelebbről, akkor azt mondhatjuk el, hogy "az agyat a kétoldali belső feji verőér (arteria carotis interna) és a kétoldali gerincmenti verőér (arteria vertebralis) látja el. Az artériák az agyalapon a pókhálóhártya alatti (subarachnoidealis) térben helyezkednek el, és egymást összekötő (anasztomizáló) ágaikkal alkotják az agyalapi artériás gyűrűt (circulus arteriosus cerebri; Willis-féle agyalapi artériás gyűrű, vagy hatszög)." (Wikipédia) A Willis-féle circulus arteriosus cerebri lehetővé teszi, hogy a vér, akár a belső feji artériákon, akár a gerinc menti artériákon keresztül érkezik az agyalapi artériás gyűrűhöz, eljuthat az agy bármelyik részéhez mindkét féltekében. Kérgi és központi ágak erednek a gyűrűből, és ellátják az agyállományt. A Willis kör célja az agyi véráramlás egyenletességének biztosítása.

A jógában az agy vérelltása a fordított helyzetek gyakorlásával növelhető. A fordított testhelyzetű ászanák fokozzák az agy vérellátását, s ezzel táplálják az idegsejteket. Ha jobban belegondolunk életünk nagyon nagy részében a szívünknek nagy erőt kell kifejtenie ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vért jutasson a fejünkbe, mert a gravitáció törvényei szerint a szívtől lefelé sokkal könnyebb dolga van, sokkal kisebb erőfeszítésbe telik. Kevés olyan helyzetet tudunk említeni a hétköznapi életünkből, amikor a fejünk van fejjel lefelé és a lábaink a levegőben, hogy a szív a gravitációs erő segítségével a fejbe tudjon egyszerűbben vért pumpálni. Ezen fordított ászanák kivitelezésekor az alsó végtagokból a vér visszaáramlik a felsőtest, a szív irányába. Ezáltal vitalizálódik többek között az agy is. Így vérellátásunk a fej irányába fokozódik, segítve ezzel az agyalapi mirigyünk és a belsőelválasztási mirigyeink hormontermelését; így mind az agyalapi mirigy, mind az endorkin, vagyis belsőelválasztású mirigy rendszere a test sejtcsoportjait közvetve a hormonok révén szabályozza. Ezen ászanák nagyon jó hatással vannak a migrénre, fejfájásra. Fordított ászanák, s abból is kifejezetten szarvangászana, shirsászana nem végezhető menstruáció, nyaki sérv, magas vérnyomás, szemnyomás, szédülés , szívproblémák és nyaksérülés esetén, valamint terhesség alatt, főként az utolsó harmadában. 

A fordított ászanák közül külön kiemelném a szarvangászanát, azaz gyertyaállást a jógapózok királynőjét; mégpedig azért kapta ezt a jelzőt, mert szinte az egész testet átmozgatja, testünk majdnem minden pontjára jó hatással van. Nem kezdem el itt felsorolni, hiszen jótékony hatásairól ódákat zeng az internet. Elsősorban viszont a mai stresszes, rohanó életritmusunkra van jó hatásával azzal a funkciójával, hogy csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, valamint a légzést is lassítja, s így csökkenti a stresszhatásokat , s járul hozzá a mentális ellazuláshoz.



Ha csak minden nap pár percet adsz magadnak, hogy más szemmel nézz rá a világra, akkor maguktól jönnek utadba az eddig nem látott újdonságok, tűnnek el az akadályok. Szinte minden újra új életre kel. Egy próbát mindenképpen megér. De vigyázz, a lényege pont az, hogy "gyakorlat teszi a mestert"!, tehát ez nem a versenypálya, hanem éppen ellenkezőleg a teljes testtudatos kivitelezés, megfigyelés, koncentrálás. Készen állsz? Forduljon fel a világ!

 Forduljon meg Veled a világ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése