2014. május 14., szerda

Mitől megy fel a vérnyomás?

Mindennapi életünk során nap mint nap megküzdünk a magas vérnyomás problémájával, melynek fő kialakitó tényezőihöz tartozik többek között:
  • a mozgásszegény életmód
  • helytelen táplálkozás
  • stressz
Nap mint nap belekeveredünk e fenti szituációkba, s a végén rossz szokásként lustaságból esetleg belekényelmesedünk életünkbe és a mozgás helyett túltápláljuk magunkat; valamint a rendszeres napi beiktatott rövidke pihenések/szemlélődések/befelé fordulások helyett szélsebesen átrohanjuk életünket.

Gondoljunk csak bele miből áll egy átlagos napunk? Az átlagember a hétköznapokat túlrohanja, ezer dolgot szeretne véghez vinni, egyszerre öt helyen szeretne lenne, százfelé koncentrál – de sehova sem igazán - , folyamatos megfelelési kényszerrel küzd és ezért állandó stresszhelyzetben van; nagyrészt íróasztala mellett görnyedve! ül, a mozgást még csak hírből sem ismeri és az étkezésre nagy ritkán maximum 5 perces időtartamot szán és a minőségre nagy fittyet hány...ha akár csak icipicit is magadra ismertél, itt az ideje, hogy mindezen változtass! Olvass tovább!

A mozgásszegény életmód hatására testünk – lelkünk eltunyul, fizikailag és lelkileg erőt, rugalmasságot, egészséget! veszítünk. Ráadásul hosszútávon ez akár a helytelen táplálkozással karöltve elhízáshoz és ami ennél sokkal komolyabb vérnyomás problémákhoz is vezethet. A MOZGÁS és az EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS nemcsak modernnek és divatosnak hangzó fogalmak, amelyekre azt mondjuk, hogy még a csapból is ez folyik, mi is elolvassuk, aztán mégsem teszünk semmit a változás érdekében; hanem nagyon is fontos alapkövetelmények a mai modern kori emberek számára.

Harmadik nagyon fontos „kórokózként“, amely rohamszerűen terjeszkedik, s nem éppen az életünk jobbítását szolgálva a stresszt szükséges megemlítenünk. Amennyiben szeretnénk boldog, harmonikus, kiegyensúlyozott életet – márpedig 95%-ban majdnem mindannyian erre vágyunk kimondva kimondatlanul – nagyon nagy szolgálatot tenne, ha csökkentenénk a stresszszintünket. Erről akár külön könyvet is lehetne írni, született is a témáról már kismillió és még százezret lehetne kiadni, de ha mindig csak olvasunk, meg beszélünk dolgokról és nem kezdjük el a gyakorlatban való kivitelezést, akkor hiába várjuk a jótékony hatást.

A stressz megszüntetése, legalacsonyabb szintre való redukálása alapkövetelmény egészséges életmódunk szempontjából. Pedig csak rajtunk múlik, hogy a velünk történő eseményeket hogy éljük meg. Csak mi vagyunk ezért a felelősek, senki más. Nem kellene a bolhából elefántot csinálni és máris óriási terhektől szabadítanánk meg magunkat. Csak azzal kellene foglalkozni, ami ránk tartozik és a sok felesleges aggodalom és stressz helyett a mozgásra és a helyes étkezésre helyezni a figyelmet, na meg a jól megérdemelt napi relaxációra.

Minél inkább elgépiesült és rohanó világunkban ugyanis pont e fenti dolgokra nincs se időnk, se energiánk. Nézzünk meg kicsit részletesebben milyen apróságokkal javíthatnánk ezen három életterületen:

Az EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS-re vonatkozólag már olvashattál tőlem korábban is tippeket egészséges életmódra vonatkozólag. A fő lényeg a zsíros, nehéz ételek fogyasztása helyett minél inkább a könnyedebb, egyszerűbb ételekre kell, hogy helyeződjön a hangsúly. Fogyasszunk előszeretettel zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat. Együnk többször és kis adagot és ne egybe nyeljük le az ételt, hanem igyekezzünk megrágni azt rendesen. Az átlagos 5 perces étkezések időtartamát jócskán toljuk ki és adjuk meg a módját. Étkezés közben igyekezzünk az evésre koncentrálni. Kerüljük a túlságos só- és alkoholfogyasztást és cserébe viszont megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk napi 2-3 liter mennyiségben.

Ami a MOZGÁSt illeti. Nagyon fontos lenne, hogy napi szinten jelen legyen az életedben a mozgás. Elsődleges szempontja van az egészségséged és a mindennapi „jól érzem magam a bőrömben“ érzésedhez. Próbáld csak ki! Tapasztald meg saját bőrödön mennyire más érzés az, amikor a szellemi munka előtt vagy után felfrissíted tested és lelked a mozgás megújító erejével, amely fizikailag és lelkileg is meghálálja ezt. Nem az a fő lényeg, hogy milyen mozgást végzel, hanem, elsősorban az hogy mozogj, és hogy a munkahelyed helyetti íróasztal avagy az otthoni laptop helyett a akárhol de mostanában leginkább a szabadban mozgásra szánd el magad. Nagyon egyszerű: csak mozogj! Bármit, ami jólesik, ami fellelkesíti tested, s lelked! Kezdd el ma!

A STRESSZ csökkentésének egyik legjobb módja, ha először is megtanuljuk, hogy ne vegyünk mindent magunkra. Nem mások véleményétől és másoknak való megfelelési kényszertől kell függenünk, hanem magunktól. Nem kell mindent véresen komolyan venni, csak annyi figyelmet szánjunk a velünk történő eseményekre, amennyit azok megérdemelnek, ne többet, s ne kevesebbet. Ne rágjuk magunkat feleslegesen, az aggódást, haragot, idegeskedést pedig még távolról is kerüljük el. Az állandó rohanás helyett, álljunk meg egy pillanatra, hagyjunk időt befelé fordulni, magunkba nézni, elmélyedni, relaxálni. Milyen relaxáció technikát javaslok? Olvass utána itt: az igazi relax




Következő cikkemben a mozgással kapcsolatosan adok további tippeket különböző vérnyomás problémával küzdők számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése