2013. december 13., péntek

6 lépés a harmonikus és kiegyensúlyozott élet felé! Kicsit másképp!

Hogyan lehetünk kiegyensúlyozottak, harmonikusak és egyben lendülettel és energiával teliek? Egyáltalán elérhető ez? Létezik ez még? " Rossz az idő, nehéz és sok a munkám, a párkapcsolatomban gondok vannak, a céljaimhoz vezető út hosszú...nincs is célom...de mi legyen a célom?....minden olyan nehézkes...sokan lehangoltak a környzetemben" - járnak a gondolatok a fejünkben. ÁLLJ! MEGÁLLJ! - PARACSOLJUK MEG VÁLASZUL A FEJÜNKBEN ROSSZCSONTKODÓ GONDOLATOKNAK!


A napokban kaptam egy kérdést, "hogyan csinálom, hogy tele vagyok energiával és lelkesedéssel és lendülettel?"... igen megörültem a kérdésnek és a véleménynek is:) Köszönöm. El is gondolkoztam gyorsan. A válaszom egy mondatba foglalva egészen egyszerűen a következő szempontok betartásával:

1. ELHATÁROZÁS
2. CÉL
3 MEGVALÓSÍTÁSI TERV
4. CSELEKEDET
5. KITARTÁS
6. MEGELÉGEDÉS

Kicsit részletesebben:

1. ELHATÁROZÁS
Kötelezd el magad saját magad mellett! Problémád van? Söpörgeted a szőnyeg alá? Átlépkedsz rajta? Tologatod a megoldást? Halogatással nem jutsz sehova. Attól még a probléma megmarad és majd egy nap visszanézel és látod, hogy FÉLTEM és nem mertem BEVÁLLALNI A PROBLÉMÁM MEGOLDÁSÁT. Inkább mások életével foglalkoztam, avagy beletemetkeztem a munkába, stb a kifogások tárháza kimeríthetetlen! De lássuk be, hogy VALAHOL EL KELL KEZDENI FELGÖNGYÖLÍTENI A SZÁLAKAT ÉS A DUGDOSÁS HELYETT IGAZI MEGOLDÁSOK UTÁN KELL NÉZNI! 

1.NAP FELADAT: SZEMBESÍTED MAGAD A PROBLÉMÁVAL!

Akármi is legyen a problémád tárgya: párkapcsolat, egészség, munka AKÁRMI Kimondod! Sőt mi több leírod! ( Ki is írhatod magadból az írás gyógyír és meglátod máris enyít a problémád súlyosságán!) és elhatározod, hogy ÉN TÖBBET EZZEL A PROBLÉMÁVAL NEM ÉLEK EGYÜTT! ELENGEDEM! MEGOLDOM! FELOLDOM! Odafigyelsz rá, hogy jelen időben fogalmazol!!! és arra is különös figyelmet szentelsz, hogy nemcsak kimondod a szavakat, hanem el is hiszed, amit mondasz. Nem könnyű. De megoldható. Tehát bevállalod a probléma megoldását.


2. CÉLMEGHATÁROZÁS

Megvan a mi szeretett problémánk! Szeretjük, dédelgetjük...semmiképpen sem utálkozunk már, hiszen ELHATÁROZÁSUNKKAL MÁR ELENGEDTÜK, MEGKEZDTÜK AZ ELENGEDÉSI FOLYAMATOT, MERT MEG AKARJUK OLDALNI! TUDJUK HOGY MEGOLDÓDIK, A folyamat már elindult. De ezek a folyamatok könnyen elakadnak, ha nem határozunk meg egy célt. CÉL NÉLKÜL ELVÉSZÜNK A SŰRŰ KÖDBEN. Hiszen nem tudjuk, hogy merre menjünk, hova tartunk...így hogy akarjuk megtalálni az utunkat???????????

2. NAP FELADAT:REÁLIS AVAGY A BEVÁLLALÓSABBAKNAK IRREÁLIS CÉL MEGHATÁROZÁSA! 

De a cél nem lehet az, hogy "gazdag akarok lenni", "egészséges akarok lenni", "okos akarok lenni"...nem az óvodában vagyunk már! a CÉLNAK RÉSZLETESNEK ÉS LEÍRÓNAK KELL LENNIE! Valamint nem a jövőre vonatkozóra írjuk, hanem a JELENre, jelen időben. Tehát szépen keresünk egy csendes kis helyet magunknak jópár szabad perccel - micsoda lehetetlen dolgokat kérek ugye? - viszünk magunkkal egy papírlapot és írjuk ami csak eszünkbe jut. Írunk mint a gép!!! Megvan, hogy mi a problémánk és megfordítjuk a dolgot és leírjuk, ha nem lenne a probléma, akkor hogyan:
- Hogyan érzem magam?, 
- Mit csinálok?, Hol csinálom?, Miért csinálom, 
- Mire jó ez?. Kinek segítek ezzel?, 
- Milyen érzéseim vannak?.
- Milyen életszituációkat látok magam előtt?, "Hogyan élek?"
Direkt fogalmaztam jelen idő kijelentő módban hiszen MI SEMMIT NEM FELTÉTELEZÜNK, MI TUDJUK TELJES BIZONYOSSÁGGAL HOGY EZ ÍGY LESZ! Nem tesszük ezt az irományt túl messzire, mert időközönként igencsak jó lenne elolvasnunk...emlékeztetőül. Nem árt.

2. NAP KIEGÉSZÍTŐ FELADAT A NAGYON AKTÍVAKNAK: KÍVÁNSÁGFALKÉSZÍTÉS 

Nagyon erős hatással van, ha képekbe foglalva kirakjuk céljainkat és kifüggesszük a szobánkba egy jól látható helyre, avagy beállítjuk a monitorunkon képernyővédőként és minden egyes nap elmosolygunk és nyugtázzuk célunk megvalósulását!




3. MEGVALÓSÍTÁSI TERV
Nem kell óriásexcel táblázatokat készíteni, nem kell túl sok időt a tervezéssel eltölteni. Nem az a lényeg, hogy elvesszünk a részletekben! Van aki eljut idáig és itt hónapokra nyújtja a tervezést...mert meg kell szerezni minden előfeltételt meg stb NEM az a lényeg, hogy tökéletes alapfeltételekkel induljunk! A feltételek soha nem lesznek semmihez tökéletesek. A "majd holnap" kifejezést töröljük a szótárunkból a "várok még ezzel" szóhasználatunkkal együtt. MA KELL ELKEZDENI. MOST! A kerefeltételeket kell felvázolni és időpontokat megadni, hog y számon tudjuk magunkat kérni. Ami a legfontosabb, hogy UGYANÚGY KÉRJÜK IS MAGUNKAT SZÁMON, MINT AHOGY A MUNKAHELYÜNKÖN BESZÁMOLUNK A FŐNÖKÜNKNEK. ITT EBBEN A HELYZETBEN MI A MAGUNK FŐNÖKEI VAGYUNK! Tehát ne tessék kibújni a felelősség alól.

3. NAP FELADAT: A TERV ELKÉSZÍTÉSE

Konkrét tervet kell készítenünk arról, hogy

-Pontosan mikorra érjük el a célt?
- Mik a részfeladatok? Ezeknek mi a határideje?
- Milyen eszközök, tanulmányok, tanfolyamok, akármi szükséges a cél eléréshez?
- Időbeli és pénzbeli hozzjárulás feltérképezése és megtervezése
ÍRJUK LE HATÁRIDŐNAPLÓBA és MINDEN NAPRA LEGYEN FELADAT .


4. CSELEKEDET

Tegnap leírtuk a tervet és ma már csináljuk is. Nem olvasunk még el száz könyvet, nem keresünk még milliónyi anyagot a témában. Nem veszünk el a részletekben, hanem azonnal átültetjük a gyakorlatba. Azért fontos, hogy minden napra legyen feladat, még ha csak hangyányi is de akkor is minden nap kell tennünk valamit, mert így lesz belőle rendszer, így válik megszokássá és az életünk részévé. Minden egy apró lépéssel kezdődik ezt soha ne felejtsük el! A munkahelyeden is meg kell csinálnod nap mint nap feladatokat, nem? Arra sem mondod azt, hogy "ma nincs kedvem". Akkor a saját célod érdekében miért nem teszel meg minden nap egy apró lépést??????????????????????????????
Ugyanúgy, ahogy idővel a munkahelyeden is rutinná válnak a feladatok, ugyanígy a saját célod érdekében kitűzött folyamatok részei is az életed részévé válnak. CSAK EL KELL KEZDENI CSINÁLNI! Utána meg majd azt kérdezed, hogy miért nem kezdtem el korábban?

4. NAP FELADAT: TESZED A DOLGOD MAGADÉRT!

Akkor is cselekszel, ha nincs időd, ha fáradt vagy, ha piros hó esik! Akkor is! Semmi nem álhat utadba! Akkor is ha ez csak egy apróság. 


5. KITARTÁS

NEM KELL LÁTNOD HOGYAN FOG MEGVALÓSULNI CÉLOD! Nem kell az elején az egész folyamatot látnod. A megvalósítási terv elejét kell kidolgoznod részletes a többi majd jön magától. Alakul. De a végcélt lássuk magunk előtt. Időközben kell alakítani és folyamatosan tervezésben mindig előlrébb járni, mint cselekedetben, de ennek egy párhuzamos folyamatnak kell lennie. Így meglesz a folyamatos motiváció. TERVEZÉS ÉS CSELEKVÉS EGYÜTTESEN! 1 nappal a folyamat megkezdése után nem kell még a célodra áhitozni, már a legelső lépésnél, az ELHATÁROZÁSNÁL pontosan meghatároztad. Nem kell többé miatta aggódnod. A TIÉD! MOST MÁR CSAK VÉGIG KELL MENNED AZ UTADON ÉS ÉLVEZNI MINDEN PERCÉT! NEM FELADNI FÉLÚTON! HALADNI TOVÁBB EGÉSZEN A VÉGÉIG!

5. NAP FELADAT: MEGERŐSÍTÉS
Akármit használhatsz, ami Neked a kitartásodat növeli. Lehet ez sport, jóga, meditáció, megerősítő mondatok hallgatása. Feladatod a koncentrációd növelése, megerősítése. Temérdek variáció létezik. Az oldalmon is milliónyi tippet találsz. Például ITT
Mára már mindenkinek van kialakult jól bevált gyakorlata, HA MÉG NINCS AKKOR PRÓBÁLGASS 1-2-ÖT ÉS TARTSD MEG AMELYIK BEVÁLIK!


6. MEGELÉGEDÉS

Habár lehet, hogy még célunkat nem értük el, de tudjuk, érezzük, hogy már úton van felénk. A bizonyosság érzése jár át bennünket. Elégedett mosollyal nyugtázzuk magunkat a tükörben minden egyes nap lefekvés előtt, hiszen tudjuk, hogy mi ma is mindent megtettünk. A többi már nem a mi dolgunk. Így minden nap részünk lehet harmóniában, kiegyensúlyozottságban, hiszen dolgozunk célunkért, aminek meglesz a gyümölcse; napjaink hasznosan telnek, sikerélményeket könyvelünk el, mely lelkesedéshez és szétáradó életenergiához vezet.


KEZDHETJÜK?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése