2013. december 10., kedd

A sikerhez vezető 10 lépés

Ahhoz, hogy éljünk és jól éljünk, ahogy ezt az elmúlt hetekben megtanulhattuk a facebook minikurzusból HITTEL, ERŐVEL ÉS KITARTÁSSAL kell rendelkeznünk. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy pontosan ez az a három tulajdonság, amely elsajátításával és „mindennapi használatával“ felülemelkedhetünk a problémákon és sikerre vihetjük életünket. Hogyan legyünk lelkileg erősek és kitartóak? Mivel kell rendelkeznünk és mit kell elkerülnünk ahhoz, hogy legyőzhetetlenek legyünk? 


1. Panaszkodás tiltólistán! 

Mindenki tudja , hogy az élet dombokból és völgyekből áll és bizony nem mindig az élet napos oldala kerül elénk. De ahogy ezt már megtanultuk a problémák LEHETŐSÉGEK arra, hogy valamit megtanuljunk, hogy valamit átértékeljünk, arra, hogy FEJLŐDJÜNK, VÁLTOZZUNK. Így semmi más dolgunk nincs, mint MÁS SZEMMEL TEKINTENI AZ ADOTT SZITUÁCIÓRA ! ELFOGADÁS ÉS KREATÍV MEGOLDÁS! De semmiképpen nem panaszkodás és siránkozás...ami történt, megtörtént. Menni kell tovább...




2. VÁLTOZÁS KÉPESSÉGE 

A siker csak azoknak terem, akik hajlandóak kilépni a meleg , biztonságos és megszokott kis helyzetekből. Nem a siker jön hozzánk, hanem nekünk kell a siker elé menni! Tudnunk kell, hogy a változás jó. Akármilyen változás is történik az életünkben, még ha elsőre nem is tűnik gyümölcsözőnek, mindig kiderül egy idő után, hogy A VÁLTOZÁSSAL CSAK NYERHETÜNK! Csak tanulhatunk belőle....de ehhez észre kell venni, hogy mit kell tanulnunk...meg kell látni a jeleket. Figyelni az utat és amit mutat! 


3. KOCKÁZATVÁLLALÁS 

A változás képességéből egyenesen arányosan következik, hogy a siker azoknak terem, akik vállalják a kockázatot. Ahelyett, hogy viszont tudatlanul beleugranánk helyzetekbe; meg kell tanulnunk felmérni a helyzetet, lehetőségeket. Képesnek kell lennünk felmérni bizonyos szituációk pozitív és negatív oldalát és tárgyilagosan és határozottan önállóan dönteni és BEVÁLLALNI AZ ISMERETLENNEK TŰNŐ TERÜLETEK FELFEDEZÉSÉT! 


4. MAGABIZTOSSÁG 

Akkor érhetjük el céljainkat, ha bízunk magunkban. Nem másoktól várunk ötleteket, megoldásokat, hanem MI MAGUNK VÁLLALJUK A FELELŐSSÉGET döntéseinkért, véleményünkért, ötleteinkért. BÍZUNK MAGUNKBAN! Mert tudjuk, hogy hova tartunk és azt is tudjuk, hogy hogyan fogunk odajutni. Nem más emberek véleménye és a külvilág a döntő, hanem MI MAGUNK. Jelszó: SZERETEM MAGAM! 


5. ÉLJ A MÁBAN 

Akkor tudunk haladni utunkon célunk felé, ha a jelenben tartózkodunk; ha arra koncentrálunk ami éppen MOST a megoldandó feladat. Nem egy órája, nem tegnap, nem egy hónappal ezelőtt és nem is a jövőben, hanem ÉPPEN MOST. Nem oly könnyű...tudom. Ehhez nagy lelki erő kell...de éppen ezt tanuljuk, nem? Próbáljunk meg minden nap meghatározott terv szerint haladni és meg fogjuk látni, hogy sokkal de sokkal hatékonyabbak leszünk, mintha hagyjuk magunkat, hogy a napi kellemes avagy kellemetlen események ilyen vagy olyan irányba befolyásoljanak bennünket és így „beleszóljanak“ a napi rutinunkba....legyen meg mindennek a helye. A múlt a múltban, a jelen a jelenben és a jövő a jövőben. 

6. TANULNI A MÚLTBÓL 

Habár a jelenben élünk, de úgy, hogy TANULUNK A MÚLTBÓL. Felismerjük és kielemezzük hibáinkat és ÚJRA NEM LÉPÜNK UGYANABBA A HIBÁBA. Homokba is tehetjük a fejünket, csak az nem jár haladással, fejlődéssel. Vagy odafigyelünk a velünk történő eseményekre és észrevesszük, amit meg kell látnunk benne és így elejét vesszük az életünkben történő ismétlődő eseményeknek. Gondolj bele, hogy hányszor ismétlődnek bizonyos „kellemetlen élethelyzetek“ életedben....talán azért mert lehet, hogy a reakcióidat kellene megváltoztatni az adott szituációra! Mmmm? Lehet? Próbáld ki! 

7. IRIGYSÉG FOGALMA LEGYEN SZÁMUNKRA TABU 

Nem másoktól kell irigyelni, amivel rendelkeznek. Nem másokon kell csámcsogni, hogy bezzeg nekik....hanem nekünk magunknak kell megteremteni azt, amit szeretnénk. Attól nekünk nem lesz jobb, mert másokról rosszindulatúan pletykálkodunk. Tanuljuk már meg végre, hogy magunkon csámcsogjunk és ne másokon...! Attól mert azon kesergünk, hogy másoknak, mi mindene van, azzal csak saját magunknak okozunk negatív pillanatokat...nyerni semmit...de semmit nem nyerünk. Ezt az időt használjuk fel TEREMTÉSRE...MAGUNKNAK...!!! 

8. A HARCOT NEM ADJUK FEL! 

Lehet hogy kisebb sikertelenségeket elszenvedünk, de a harcot nem adjuk fel! Hiszen KITARTÁS a fő erényünk. Tudjuk, hogy ahhoz, hogy a célt elérjük, azért keresztül kell mennünk akadályokon, és lehet, hogy néha icipicit eltévelyedünk...de utána pikk-pakk visszatalálunk utunkra, leporoljuk magunkat és már haladunk is tovább! Ahhoz, hogy elérjünk valamit nyilvánvalóan meg kell küzdenünk ezzel-azzal...de mindezekről tudjuk, hogy CSAK MINKET ERŐSÍTENEK ÉS TANÍTANAK! Vannak, akik az első bukkanónál visszafordulnak...és VANNAK AKIK FELÁLLNAK ÉS MENNEK TOVÁBB!...ŐK LESZNEK A NYERTESEK A VÉGÉN! Ne riadj meg semmitől és senkitől! Csak menj! 


9. TÜRELEM 

A siker nem egyik percről a másikra terem. Ki kell várni. Végig kell járni az utat, hogy elérkezzünk a végére...de ehhez nem csak a végcélt kell látni magunk előtt, hanem élvezni kell a teljes utat, apró lépésekkel haladunk előre és türelmesen várjuk az eredményt. Az eredmény mindig jön, csak nem kell siettetni és nem kell görcsösködni. Ha megjelenik a görcsös akaratosság, akkor arra nagyon figyeljünk oda, mert ez nemhogy segít bennünket, hanem hétmérföldes akadályokat gördít elénk...tehát csak LAZÁN ÉS TÜRELMESEN! 


10. A SIKERÉRT MEG KELL DOLGOZNI! 

A legfontosabb hozzávaló, mely a sikerhez vezet. Ha nem fektetsz be energiát, akkor eredményt se várj. Ennyire egyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése