2014. március 3., hétfő

A párkapcsolati kommunikáció sikeressége

"Miért szükséges nekem változtatni egy párkapcsolaton belül...kettőnknek kellene, nem?" - hangzik a kérdés...Igen,igen - a válaszom, - de ahhoz, hogy kiszakadjunk régi berögzött mintáinkból, ahhoz, hogy feoldjuk a gócpontokat, ahhoz Neked kell változnod először és azáltal, hogy TE változol, azáltal a partnered is automatikusan változni fog. Mert ha mindig tartjátok magatokat mindketten a karóhoz, akkor mi lesz ebből? Akkor soha nem lesz vége, nem? Hanem évek óta ugyanaz megy, mindketten tartjátok magatokat, óriásira növkedett egóval és önbecsüléssel és mindkettőtökben hangosan ordít a " márpedig én nem , majd Ő" című gondolat...de hova vezet ez? 


Ha jól belgondolunk sehova, mert ettől egyikőtöknek sem lesz több hatalma a kapcsolatban, egyikötök sem fogja magát jobban érezni,egyikőtök sem nyer belőle semmit a végén, csak annyit, hogy ismét hozzáírhattok a listátokhoz 3-4 nap "nem kommunikáltunk egymással" élményt. De a párkapcsolatot ez a fajta hozzállás nem viszi előbbre, sőt, csak mély tüskék keletkeznek, amely tüskék annyira be tudnak tokosodni, hogy később már sokkal nehezebb őket eltávolítani...ne tároljunk tüskéket...

Ráadásul egy párkapcsolat NEM HATALMI JÁTSZMA. Egyáltalán nem is játszma kellene, hogy legyen. Ezeket apránként fel kellene tudni ismerni...és kiiktatni. De ha nem figyelünk és nem reagálunk megfelelően, akkor évekig játszhatunk egy kutya-macska játékot...

De ez miért éri meg évekig? Hova vezet? Csak még jobbban elkülönültök egymástól és semmiképpen sem építőleg hat a kapcsolatra. Akkor inkább azt javasolnám, hogy mivel mint azt már többször elmondtam mindenki csak magától várhatja a változást, ezért kezdj el Te változni. Mégpedig mostantól változtasd meg a szituációkra adott reakcióidat. Ha eddig megsértődéssel reagáltál a vitás szituációkra, akkor most NE sértődj meg. Magadnak segítesz vele. Helyette gondold át őszintén, hogy miért kerültök mindig és mindig ugyanabba a "nem beszélünk szituációba", avagy "ordítunk gymással", avagy akármilyen más számotokra kellemetlen szituációba. Keresd meg az okát. Térképezd fel.

A legfőbb kérdés az, hogy milyen nem létező gombot nyom meg rajtad, amivel kialakul hogy " na most akkor nem szólok hozzá" , avagy " kikelek magamból" című fejezet. Kapcsold ki ezt a gombot! Nem kell. Ne használd ezt az eszközt. Majd meglepő módon, ha magaddal sikerült lemeccselned a szituációt, akkor vegyél erőt magadon és igenis szólj hozzá. Ez legyen a megváltoztatott reakcíó ebben az esetben. Legyél kedves és akard megoldani a szituációt. Ha Te kedvesen közelítesz , szívedből!!!!, akkor arra nem lehet "nemleges" a válasz. Nem tudom, hogy mi a nem beszélés oka most, de ha elkezdesz másképp reagálni és nem a szokásos na akkor kezdjünk bele a napokig tartó hallgatagságba, akkor már jobb a szitu és ez mindig csak egyre jobb lesz csak ki kell kerülni a berögzült reagálási módokat és várni hogy a másiknál is átállítódjanak a gombok automatikusan. 

De ha Te más szituációban vagy, akkor értelemszerűen mindig azt a megoldást kell megkeresni, ami ellentétes a korábbi reakciónkkal. Ha például eddig kiabálással reagáltál a vitás helyzetekre, akkor most épp ellenkezőleg a "csendes gondolkodó" szerepébe bújj és gondold át a mondandódat, mielőtt kimondanád. Értelemszerűen mindenki a maga szituációjának megfelelően ÉPP AZ ELLENTÉTES REAKCIÓT PRÓBÁLJUK MEG HASZNÁLATBA VENNI, ezátal a partnerünk is máshogy fog reagálni és a korábbi kellemetlen szituációk közöttünk automatikusan feloldódnak csodák csodájára...

Persze sajnos van amikor nem lehet változtatni...de akkor lassan el kell gondolkozni a kapcsolat létjogosultságán...Mindenesetre adj egy próbát a dolognak és vegyél erőt magadon és igenis akard megoldani a nem kommunikálás, AVAGY A TÉVES KOMMUNIKÁCIÓ, AZ ELBESZÉLÜNK EGYMÁS MELLETT problémáját és űzd ki magadból a haragot.

Ha legközelebb észleled, hogy kezd kialakulni ugyanez a szitu, akkor is vegyél erőt magadon és ne vágd be TE is a durcát, hanem igenis legyél kedves és Te beszélj...még akkor is ha az elején hülyének érzed magad...ha Te beszélsz hozzá akkor Ő nem teheti meg hogy nem beszél veled...HA TE IRÁNYT VÁLTASZ, AKKOR NEM TEHETI MEG A PARTNERED SEM, HOGY UGYANAZON RÉGI BERÖGZŐDÉSEK SZERINT REAGÁLJON. EZ A TITOK. DE EHHEZ NEKED KELL ELKEZDENI A VÁLTOZÁST. NE KÍVÜLRŐL VÁRJUK A SEGÍTSÉGET. SEGÍTSD MEG TE MAGAD!

Indulj el TE a probléma okának felkeresése után...és ha figyelmmel vagy, megtalálod és könnyen átváltoztathatod azon szituációkat, melyek szívednek nem kedvesek ...és újra normális kerékvágásba terelheted a közöttetek lévő kommunikációt. Nem vagyunk már gyerekek...ne várjunk míg a másik változik. Változz TE!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése