2014. március 24., hétfő

Futás, mint az erő és a kitartás alapeleme

Itt a tavasz...mozgásra fel! Eltelt azóta egy kis idő mióta itt a sportokról beszélgettünk, így rákérdezhetek, hogy mely sportokba kezdtetek bele? Vagy jönnek- mennek a kifogások, hogy majd holnap meg holnapután...stb a szokásos? Így nem fogunk egyről a kettőre jutni. A sportnak milliónyi szempontból nagyon fontos szerepe van mindenki életében. Van egy tippem, hogy tudod egyik napról  a másikra beépíteni életedbe.

Nyilván nem lehet egész évben állandóan ugyanannyi időt és energiát szentelni a sportnak, de kifogást azt egész évben lehet találni, hogy miért ne most kezdjünk hozzá. Nyáron túl meleg van, télen túl hideg, tavasszal viszont mindenki kivirágzik és ezzel új energiát kap és a mozgásé lesz a fő szerep. Próbáld ki Te is!

Még mielőtt elkezdenél gondolkodni, hogy jaj a konditerem messze van, tele van, drága, nem szeretem... ez van... az van és még mielőtt egyéb kifogásokat gyártanál a többi sportot illetően, ma a kocogás, futás témáját nézzük megközelebbről. Ami mindenkinek mindenkoron mindenféle előzetes "befektetés", előzetes " tudás" nélkül rendelkezésre áll... csak csinálni kell.



Ahhoz, hogy elkezdjünk kocogni, futni, ahhoz nem szükséges túl sok előkészület, se nem kell beiratkoznunk valahova és várni a „tanfolyam“ indulására, hanem egyszerűen csak el kell indulnunk. El kell kezdeni. Minden kezdet nehéz, de pikk-pakk belejössz.

Néhány tipp mielőtt őrült módon nekikezdenél a futásnak:
  • Futás előtt 1-2 órával ne nagyon egyél, avagy nagyon könnyű ételt fogyassz.
  • Ne feledkezz meg a bemelegítésről és a levezetésről http://www.futanet.hu/cikk/bemelegites-levezetes-1
  • Ne kezdj túl sokkal, túl nagy hévvel. Semmiről sem fogsz lemaradni, a „ kevesbb néha több“ elvét kövesd. Nem kell túlerőltetni magad, a lényeg nem abban áll, hogy egyik napról a másikra erőemberré lépj elő, hanem az a cél, hogy folyamatosan edzd tested s ezáltal lelked is. Lassúbb, de tartósabb erőt kell kiépítened. Például ezen az oldalon http://www.futanet.hu/leadlist/edzestervek-5-km-re különféle edzésterveket találsz. Mindenképpen konzultálj egy szakemberrel.
  • Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre...egész nap!!! de kifejezetten sportnál
  • Figyeljünk oda a megfelelő öltözetre se ne túl melegen, se ne túl lezseren öltözzünk és mindenképpen viseljünk futásra alkalmas futócipőt


Mindenki a saját maga felelősségére végezze a sportokat. Tanácsolom, hogy keressetek fel szakértőt kérdéseitek megválaszolására például itt: http://www.futanet.hu/cikk/bhirek13-te-kerdezel-a-szakember-valaszol

Ha a futás nem tartozik a kedvenc sportjaid közé semmi baj, akkor válassz mást... a lényeg, hogy csinálj valamilyen mozgást rendszeresen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése