2014. április 28., hétfő

Útkeresés az önmegvalósításhoz

Véleményem szerint mindenkinek MÁS az útja. Bár sokszor sokan ezt az alaptézist elfelejtjük és nem akarjuk elfogadni, hogy sok különböző ember, különböző előtörténettel, így különböző „megoldandó feladatokkal“ és ennek megfelelően különböző személyiséggel él a mi kis bolygónkon. De egy valami közös bennünk: mindannyian a boldogságot keressük, mindannyian céljaink, vágyaink megvalósításáért küzdünk. De mivel ennyire különbözőek vagyunk, így milliónyi úton keresztül próbáljuk meg megvalósítani önmagunkat.

Önmegvalósítás? Mi is ez egyáltalán? 

Néhányunkat ez a szó már csak kimondásakor is megijeszt...elijeszt és inkább úgy cselekszünk, mintha soha nem hallottuk volna ezt a kifejezést és egy láthatatlan fal mögé bújunk a szó hallatán, pedig pontosan tudjuk, hogy szükségünk lenne rá. Érezzük a belső késztetést, hogy szívesen tudnánk meg többet magunkról, de nem merjük vállalni a felelősséget magunkért. Nem merünk kibújni páncélunk, avagy rózsaszín szemüvegünk mögül, mert azt hisszük, ha úgy teszünk, mintha nem is létezne az a szó, hogy

 ÖNMEGISMERÉS. 

Márpedig önmegismerés nélkül nincs ÖNMEGVALÓSÍTÁS...Hogyan is gondolnánk, hogy elérhetjük vágyainkat és hogy elért vágyaink meghozzák a várva vált kielégülést és boldogságot, ha nem is ismerjük meg magunkat igazán és így nem is tudjuk, hogy mitől is lennénk boldogok úgy igazán...?! Nem lenne egyszerűbb előbb kideríteni, hogy mi tenne igazán boldoggá, ahelyett, hogy faljuk az életet céltalanul s egyik célunktól a másikig rohanunk, de mivel egyik sem hoz hosszú távon kielégülést s megnyugvást, így amint elértük egy vágyunkat máris röppenünk tovább?!

Megint néhányunk még kevesebbet hallott az önmegismerés, s útkeresés fogalmairól. Éljük hétköznapi rohanó életünket tudattalanul. Hajszoljuk az élvezeteket, s céljaink leragadnak az anyagi tárgyak megszerzésére irányuló vágyak erőszakos kergetésénél. Semmi mást nem akarunk, csak minél több pénzt, nagyobb lakást, szebb autót és természetesen egy párt, akit viszont ugyanúgy tárgynak tekintünk, tulajdonunkká teszünk. S ha mindezt meg is szerezzük, akkor sem éljük át a boldogságot...s értetlenül állunk a tükör előtt és kérdezzük magunktól, hogy akkor vajon mit is akarok? 

„Mindenem megvan“ - hangzik a válasz a tükör másik oldaláról. „Van jól fizető munkahelyem, van hely, ahol a lakhatom, van szép és kényelmes autóm, van párom s szerető családom....és bármily hietetlen is , habár nem merem bevallani senkinek,talán még magamnak sem, de még mindig nem vagyok boldog úgy igazán.“- folytatódik a monológ a tükörből. „Vajon mi hiányzik még?“ - hangzik a nagy kérdés, melyre válasz már nem érkezik...

A hiány érzetének megválaszolására szolgálhat az ÖNMEGISMERÉS. Így ha legyőzzük magunkban az újtól való félelmet és elkezdünk felelősséget vállalni magunkért; ha kinyitjuk a szemünket és észrevesszük, hogy ez a világ sokkal több dologból áll mint munka, ház, s autó; akkor elindulhatunk egy úton, ami elvezet a legfontosabb dologhoz, amit ebben az életünkben felfedezhetünk és ami az általunk úgy hőn vágyott boldogságot meghozhatja számunkra: ÖNMAGUNKHOZ.

Ahogy azt már megbeszéltük mindenkinek MÁS az útja. Ráadásul hosszú folyamat ez. Itt nem egyik napról várhatunk végeredményt. Ha Valaki rálép erre az útra, akkor csodákra lelhet rá; minden egyes nap újabb és újabb csodákkal örvendeztetheti meg magát. De ezért tenni kell. Cselekedni. El kell csak kezdeni és az út majd vezet tovább...adja mindig az újabb és újabb irányt...csak tartanunk kell a fegyelmet, figyelmet s a kitartást. Sok útra lehet lépni, s útközben is mindig újabb s újabb kereszteződésekhez érkezünk majd. Egy biztos, ha döntesz egy út mellett, akkor tarts ki mellette, s haladj bátran tovább!

Az én útkereszteződésem most Gabihoz és a MÁS jógához érkezett. 

"A MAS jóga előnyei:
- stabilitást ad testileg-lelkileg,
- átfogóan edzi a testet,
- fokozott légzésfókuszt és tudatos légzést tanulsz már az első alkalomtól,
- segít az ízületek rugalmasságának megőrzésében,
- magában foglalja a legfontosabb alap ászanákat (30 póz),
- hatékonyan megelőzi és enyhíti az emésztési problémákat,
- segít orvosolni az alvászavart, az általános gyengeséget és
- rendkívül jó idegnyutató hatása van.

A MAS jóga a fizikai megközelítésmód mellett fontos szerepet tulajdonít a belső jógáknak is (pratyahara, dharana, dhyana, samadhi), mert az igazi átalakulás, az igazi gyógyulás az Ayurvéda szerint csak a Lélek szintjéről történhet. "

Részleteket az alábbi weboldalon olvashatsz:
http://www.joga-anatomia-ayurveda.hu/

LÉGY MÁS!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése