2013. szeptember 27., péntek

Ördögi kör. Megállás. Kiszállás.

Küzdünk valamiért…nem megy…nem halad…rossz érzések kerítenek hatalmukba. A negatív érzések, meglátások elég könnyen el tudnak hatalmasodni rajtunk és elég egyszerűen bele lehet esni abba a hibába, hogy gondolataink újra és újra ugyanazokat a köröket járják és semmi újat nem tudunk befogadni. Nem is vagyunk rá képesek. Bezártunk. Belekerülünk egy úgynevezett „ ördögi körbe“. De ezt felismertük. Mit tegyünk, hogy mégis tovább tudjunk haladni? 



Tudatosan kell figyelnünk gondolatainkra és ahogy észrevesszük ezen ismétlődő gondolatsorokat azonnal „megálljt kell parancsolni“ és megfigyelő álláspontba helyezkedni. Észre fogjuk venni elménk játékat, hogy próbál bennünket mind erőszakosabban és erőszakosabban a kis lelki örvényünkbe belekényszeríteni. Hahaha...De mivel mi kívülről nézünk magunkra, mindezt egy szempillantás alatt észrevesszük:)...meg is mosolyoghatjuk és máris hozzállást tudunk váltani. Ne hagyjuk, hogy egónk irányítson minket. 

Vegyük kézbe az irányítást most. Határozzuk el, hogy rendben, lehet hogy ez most nem a legjobb szituáció, amelyet el tudunk képzelni, de mivel nem áll hatalmunkban jelenleg ezen változtatni, ezért az egyetlen dolog, amivel javíthatunk rajta, ha megpróbáljuk a dolgokat más oldalról megközelíteni. Itt következik a nemrég tárgyalt: ELFOGADÁS. TÜRELEM. Ne hagyjuk bezárni magunkat negatív gondolataink ketrecébe. 

Van kiút, csak folyamatosan tudatában kell lennünk gondolatainknak és nem szabad hagyni, hogy feleslegesen járjuk akár gondolatban, akár cselekedben ugyanazokat a célhoz nem vezető köröket. Ehhez az kell, hogy lecsendesedjünk egy kicsit. ELENGEDÉS. Ha ki tudjuk üríteni fejünket egy kicsit tejlesen új színben láthatjuk az adott szituációt, újra képesek leszünk új ötletek kitalálására, befogadására. Amíg nem állunk meg egy pillanatra, addig mindez az új nem jöhet életünkbe. Lassíts. Figyelj. Lazíts.



Legközelebb adok néhány tippet, hogy hogyan…

Addig házi feladat: Gondolataim megfigyelése és megszűrése. Ami oda való és építő jellegű maradhat, ami ismétlődő, semmirevaló és gátló, annak semmi keresnivalója. "Jó vicc"- gondolod most. Igen, amennyire egyszerűen hangzik, olyan nehéz…sok-sok gyakorlás kérdése, de célunkat csak önfegyelemmel érhetjük el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése