2014. január 19., vasárnap

A múlt fájdalmainak elengedése

Mindannyiunkban ott lapul egy jókora adag felgyülemlett fájdalom, melyet az elmúlt éveink során felhalmoztunk, nagy részét tudattalanul. Mindez egy negatív mezőként van jelen bennünk, mikor szunnyadó mikor pedig aktív formában befolyásolva mindennapi életünket. Ezt a felgyülemlett fájdalmat nevezi Eckhart Tolle fájdalomtestnek, melyek előbb vagy utóbb önromboló tevékenységbe kezdenek, s akár ha nagyon nem figyelünk betegségeket és baleseteket okozhatnak nekünk. Na de ennyire ne rohanjunk előre...Kezdjük az elején. Mindannyiunkban ott lappang olykor - olykor ez az úgynevezett fájdalomtest. Nincs más dolgunk, mint ahelyett, hogy hagynánk, hogy önálló életre keljen, kezelésbe vesszük. 

Mindehhez úgy kezdjünk hozzá, hogy időt kell szakítanunk saját magunk megfigyelésére. Időt kell adnunk magunknak, hogy megfigyeljük a saját érzéseinket. Figyeld meg magadban kérlek a mai nap folyamán boldogtalanságra, ingerültségre, komor hangulatra, düh, harag, avagy depresszióra utaló jeleket, melyek érzések formájában pontos képet adnak számodra. 

Ahelyett, hogy szokásos módon elhessegetnéd, kérlek ismerd fel őket. Az általunk megszokott 
a) figyelmen kívül hagyom ezt az érzést, avagy
b) együttműködöm ezzel az érzéssel
eljárások nem vezetnek megoldásra. Sőt. Hiszen ezek a fájdalomtestek pont ettől a két "reakciótól" válnak még életképesebbé. Pont az a céljuk, hogy úgy maradjanak életben, hogy rávesznek téged, hogy működj velük együtt. Amennyiben Te teret adsz ezen negatív érzéseknek és félemeknek, azonnal átveszik feletted az irányítást. Ugyanez történik akkor, ha nem akarsz róluk tudomást venni....ők akkor is befészkelik magukat és teljes gőzzel előre...megállíthatatlanok. Máris elérték céljukat. Ezen reakciókkal nemhogy elmulasztanád a rossz érzéseket...ezzel ellentétben még inkább felerősíted őket.

Persze mondod most, hogy "de ki szeretne direkt fájdalmat, félelmet, avagy negatív érzéseket érezni?" Tudatosan senki...de tudattalanul...?! Akaratunkon kívül pont azt érjük el a fenti két reakcióval, hogy fenntartjuk a rossz érzéseinket. Tehát az azonosulás avagy figyelmen kívül hagyás helyett a megoldás az ÉRZÉSEINKKEL VALÓ SZEMBENÉZÉS. ÍGY A TUDATOS FIGYELEMMEL könnyen megszabadulhatunk tőlük.

"Minden fájdalom végső soron illúzió" - mondja Eckhart Tolle. Kérdés már csak az, hogy Te elhiszed-e ezt? Magadévá tudod-e tenni ezt a gondolatot? Meg akarsz-e szabadulni a rossz érzéseidtől avagy továbbra is a felelősséget nem vállalva inkább az áldozati bárány szerepébe bújsz?

Tehát a megoldás: légy megfigyelő, avagy szemtanú...így ő - a fájdalom, avagy félelem-  elveszti feletted a hatalmát. Így találhatsz rá a saját belső erődre, a most erejére. Szent pál szerint " minden megmutatkozik amikor a fény ráveti sugarát és amire a fény ráveti sugarát maga is fénnyé változik". Ez ennyire egyszerű.

Kövesd tehát az alábbi lépéseket Eckhart Tolle javaslata alapján és egy csapásra feloldódnak negatív, nem kívánatos érzésed:

Figyelj! 
Összepontosíts! 
Fogadd el! 
Ne gondolkozz róla, ne elemezd és ne értékelj! 
Semmiképpen se azonosítsd önmagadat vele, hanem csak maradj jelen megfigyelőként...s meglátod, önmagától, erejét vesztve fog feloldódni benned a keserűség...


Légy jelen, ez a most a jelen, a saját tudatos jelenléted ereje!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése