2013. október 18., péntek

Apró változtatások az egészséges élethez

Néhány apró változtatással nagyon sokat javíthatnánk étkezési szokásainkon. Van jópár olyan étel - ital, amelyet a társadalom nagy része nap mint nap fogyaszt és nagyon rombolólag hatnak a szervezetünkre fizikálisan, mentálisan, érzelmileg és spirituális szempontból is. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mely ételek fogyasztását próbáljuk meg kizárni az étrendünkből, vagy legalábbis csökkenteni a mennyiséget ahhoz, hogy tovább élvezhessük egészségünket.

Nem mindegy, hogy milyen anyaggal tankolod (étel) a járművedet (tested). Az alábbiak nem az újdonság erejével fognak Rád hatni, mégis olyan dolgok, melyekről már ezerszer hallottunk, olvastunk stb mégsem tettünk még túl sokat a változtatás irányába. Majd most. Lássuk a kerülendő, avagy csökkentett mennyiségben fogyasztandó ételek listáját:




Kis mennyiségben fokozza az étvágyat és serkenti az étel ízét. Túl sok só viszont "zaklatottá teszi idegrendszerünket", tehát sajnos nem éppen nyugtatólag hat az idegeinkre és csökkenti az emésztési folyamatot. Nagyon sok esetben sima feldolgozott sót fogyasztunk és nem tengeri sót például. Nagyon sok étel rejtve is tartalmaz sót, ugyanúgy mint cukrot és így észrevétlenül is nagy mennyiségben fogyaszthatjuk. Mértéktelen bevitele hozzájárul a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek valamint vesebetegség kialakulásához, növeli a csontritkulás kockázatát. Egyszerűen zsigerből túlsózzuk az ételeket, ez valami beidegződés nálunk, sokszor automatikusan nyúlunk a sószóróhoz, anélkül, hogy előtte megkóstoltuk volna az ételt egyáltalán.

TIPP: Természetes étkezési natúr kősót avagy finomítatlan tengeri sót, kifejezetten himalája sót válasszunk a hagyományos asztali só helyett. Avagy a tengeri hínár az egyik legjobb helyettesítő, mert ez sós ízt kölcsönöz az ételnek, miközben lúgosítja és ásványi anyagokkal tölti fel a testet és a vért. Vagy misot használjunk, amely a japán konyha egyik jellegzetes fűszere, pikáns, sós ízű pép, amely nagy mennyiségű fehérje mellett még B12 vitamint is tartalmaz.

Koffein
Ami megtalálható a teákban, kávékban, csokoládékban és a colában is. Nagyon sok ember szervezete intoleráns a koffein fogyasztásával szemben, mégis sokan hozzá vagyunk szokva. Az intolerancia jelei főként túlzott koffein fogyasztás esetén jelentkezhetnek: krónikus fáradtság, magas vérnyomás, erős szívdobogás, aggódás, szorongás, stressz, ingerlékenység, harag, álmatlanság, émelygés, székrekedés avagy hasmenés. A koffein alkalmankénti fogyasztása növeli a teljesítőképességet és frissességet, éberséget biztosít számunkra, a ritkán, alkalmanként kávézóknál pedig fokozza az anyagcserét. Folyamatos és gyakori fogyasztása viszont elhasználja és feléli a test tartalékait és gyengíti a mellékvesét, az idegrendszert és az immunrendszerünket. A túlzott koffeinfogyasztás nemhogy serkentőleg hat a szervezetre, hanem megterheli azt. Sokszor épp az ellenkező hatást érjük el fogyasztásával, amikor már túlzásba esünk, mint amit szeretnénk. A legveszélyesebb pedig az éhgyomorra történő reggeli kávé ivás, mely akár gyomorfekélyt avagy érrendszeri megbetegedéseket is okozhat a későbiekben. 
TIPP: Igyuk a kávénkat kardamommal ízesítve. A kardamom egy fenséges indiai fűszer, mely serkenti a szervezetben egy olyan enzim beépülését, amely antioxidáns, méregtelenítő és daganatmegelőző hatással is bír, ezen felül szélhajtó hatású, étvágy- és emésztésjavító.
TIPP: Avagy kávé helyett ihatunk zöldteát, kifejezetten mátéteát, amely koffeintartalmával ugyanazt a hatást érhetjük el mint a kávéval, csak egészséges keretek között. Vagy legalább a napi második kávénkat cseréljük le egy mátéteára...

Finomított ételek( fehér cukor, finomított fehér liszt)
A fő problémát az jelenti, hogy feldolgozás ( finomítás) során elvesznek belőle az olyan fontos anyagok, mint élelmi rostok, ásványi anyagok és vitaminok. Így például fehér liszt és fehér cukor fogyasztása B vitamint von el a szervezetből, gyengítik a csontokat - mivel fokozza a kálcium kivonását a szervezetből -, emelik a vércukorszintet és mivel nem tartalmaznak rostos anyagokat, így székrekekedést okozhatnak. Nem vagyunk képesek a tömény fehércukrot maradéktalanul megemészteni, így az megerjed bennünk. Sok cukor és zsíros étel gyakori fogyasztása ezért vezethet könnyen elhízáshoz. Kifejezetten figyeljünk az élelmiszerek rejtett cukortartalmára, amiről nem is gondolnánk, hogy mennyi cukrot tartalmaznak, például ketchupok, mustárok, kész salátaöntetetk, kekszek, nassik, gyümölcsjoghurtok stb nézzük meg vásárláskor a címkéket...kezdjük el figyelni kicsit tudatosabban mi kerül a kosarunkba. Valamint fehér liszt tekintetében a kenyérfogyasztásunkat regulázzuk meg kifejezetten és rántásokhoz, főzéshez is használjunk nyugodtan teljes kiőrlésű lisztet!
TIPP: használjunk fehér cukor helyett nádcukrot és mézet, illetve egyéb természetes cukrokat, mint például sztívia.
TIPP: fehér liszt helyett teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert fogyasszunk, így vitaminokhoz juthatunk hozzá. A gabonafélék csoportjába tartozó növényekből készült teljes kiőrlésű liszteket (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tönkölybúza) használjuk.

Zsíros ételek
Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szükséges a zsír bevitele a szervezetünkben. Sőt. A zsírsavak a szervezet energiatermelő folyamataihoz biztosítják az energiát oxidációjukkal. Csak meg kell válogatni, hogy milyen zsírt használunk. A zsír kétszerannyi energiát ad a szervezetnek, mint a szénhidrátok és szükségesek az A,D,E és K vitaminok tápanyagfelszívódása miatt. Telített zsírt állati zsírokból és kókuszból nyerhetünk. De telített zsírsavak túlzott fogyasztása emeli a koleszterinszintet, szívproblémákhoz, keringési problémákhoz vezethet. Telítetlen zsírsavak fogyasztása, mint a növényi olajak szükségesek a szervezet számára mérsékletes mennyiségben., de túlzott használatuk ugyananzokat a problémákat okozza, mint a telített zsírsavak használata. Zsírfogyasztásod leginkább a hidegen sajtolt olajok, kókuszzsír, omega3- és omega6 zsírsavak képezzék. 
TIPP: Főzéshez, sütéshez kiváló a kókuszzsír használata annak ellenére, hogy ez 92%-ban telített zsírsav, de míg a legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll emiatt a szervezetben a lebontásához enzimek szükségesek,mert ez segíti a zsírláncok szétbontását. Míg a szervezet nagyüzemben dolgozik, az ember elálmosodik, fáradt lesz, energiaszintje lecsökken- addig viszont a kókuszzsír nem hosszú zsírláncú molekulákból, hanem közepes lánchosszúságúból épül fel. Ezeknek emésztéséhez viszont nem kell enzim. Emiatt teljesen máshogyan viselkedik a szervezetben. Sokkal kisebb megterhelést jelent ez szervezetünk számára. 

Olajban sült ételek
Erre ugyanúgy a fentebb, a "zsírok használatánál leírtak" a fontosak. Sokszor rossz minőségű, akár többször felmelegített olajban sütjük és sütik ki az ételeket, ami többszörösen is roncsolja az étel minőségét (olajokkal szemben a kókuszzsírt lehet újramelegíteni, mert stabil szerkezete miatt többszöri hőhatás során sem keletkeznek benne méregkeltő anyagok, míg más zsírokban viszont újramelegítés hatására ezek a káros anyagok jelennek meg). Az olajban sült ételek rombolják az étel tápanyagát, emészthetetlenné teszik az ételt, székrekedéshez valamint savtúltermeléshez vezethetnek, valamint növelik a koleszterinszintet és elhízáshoz vezetnek. 
TIPP: használj Ghi avagy ghee tisztított vajat a sütéshez. A ghi tradicionális indiai élelmiszer, vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül


Rostszegény ételek
A rostban gazdag ételek csökkentik a koleszterinszintet, kontrollálják a vércukorszintet, csökkentik a vérnyomást, megakadályozzák a székrekedést, segítenek a fogyásban és méregtelenítő hatással is bírnak.
Rostszegény ételek közé tartoznak és ezért csökkentsük fogyasztásukat: fehér kenyér, üres leves, sütemény, burgonya, chips, tészta, gyümölcsé, avagy üdítőitalok, állati termékek, fehér cukor, tojás, pizza, fagylalt, fehér rizs, fehér liszt, tej és tejtermékek
Magas rosttartalmú ételek a zab, kukorica, árpa, köles; teljes kiőrlésű gabonák : a rostban gazdag búzakorpa, a búzacsíra, a gaham és az ezekből készült pékáru, a rozskenyér , nyers, friss és feldolgozott (fagyasztott, őkezelt, szárított, aszalt) zöldségek és gyümölcsök, barna és basmati rizs, minden babféle, a diófélék, az olajos magvak, a különböző kásák, a csemege-kukorica és a pattogatott kukorica fogyasztása kiemelten ajánlott
TIPP: Mindennap együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget,
fogyasszunk csak teljes kiőrlésű gabonákat. Kezdjük a napot magas rosttartalmú gabonapehellyel (dúsítsuk korpával, zabbal vagy válasszunk teljes kiőrlésű gabonát), a tetején szárított gyümölccsel. 
A fehér rizst és a tésztát helyettesítsük barna rizzsel és hántolatlan gabonából készült termékekkel ( kuszkusz, árpa). Növeljük a bab, lencse és a csicseriborsó fogyasztását.

Adalékanyagok, tartósítószerek
Kerülendőek az adalékanyaggal és tartósítószerrel ellátott ételek fogyasztása.
Kerülendő adalékanyagok: 
Nátriumnitrát
A nátriumnitrátot a szalonna, sonka, virsli, vagdalt hús, füstölt hal és más hentesáruk színezésére és ízesítésére használják.
Mesterséges édesítőszerek
Ezek általában a diétás üdítőkben, cukormentes rágógumiban, sütemények adalékaiban, pudingokban, jeges teában, rágható vitamin készítményekben találhatók, de egyes fogkrémek is tartalmazhatnak mesterséges édesítőket.
Mesterséges aromák
Olcsó vegyi keverékek, amelyek utánozzák a természetes aromák
Mononátrium-glutamát
Levesporok, leveskockák, salátadresszingek, fűszerek, tartósítók adaléka. 
Butilált hidroxianizol (BHA) és hidroxitoluén (BHT) 
Elsősorban gabonatermékekben, rágógumiban, burgonyasziromban és növényi olajokban található tartósítószerek, amelyek megakadályozzák, hogy a termék megváltoztassa a színét, aromáját.
Hidrogénezett zsírok - transzzsírok
Az élelmiszertermékek szavatossági idejének növelésére szolgáló adalékok, margarinok, hidrogénezett növényi olajak összetevői. 
TIPP: Kerüljük a tartósítószerrel ellátott, főként a konzerves termékek vásárlását.

Szóda és egyéb szénsavas üdítőitalok
Ezek az üdítőitalok nem árulok el újdonságot, de töményen tartalmaznak cukrot és nagyrészt koffeint is. De ezen üdítőitalok koffeinmentes - diétás változatai is tele vannak méreggel, például mesterséges színezőanyagokkal. Kivonják a kálciumot a szervezetből, ezzel gyengítve a csontjainkat és a fogainkat. Rákkeltő anyagokat tartalmaznak a kólafélék. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik.
De ugyanúgy a dobozos gyümölcslevek is tartalmaznak nagy mértékben hozzáadott gyümölcscukrot - fruktóz- . Ez az egyszerű cukor a felelős az elhízásért, mivel nagyon könnyen zsírrá tud alakulni. 
TIPP: szomjunk oltására tiszta vigyet igyunk és ne szénsavas vizet mert az a buborékok gyors felszabadulása miatt a gyomor és a belek puffadását okozza. Ne feledjük el, hogy napi 2-3 liter vizet igyunk meg és étkezés közben ne, csak előtte és utána fél-fél órával igyunk.

Jeleztem előre, hogy túl sok új információval nem leszel gazdagabb, mégsem szentelünk elég figyelmet az egészséges táplálkozásnak, pedig ezen apró változtatásokkal csodákat lehet elérni.



Hogy megkönnyítsem Neked a dolgod...
íme a bevásárlólista, mely tartalmazza a legközelebbi vásárlásnál a kosaradba kerülendő ételek listáját:

- himalája , avagy tengeri só, miso, esetleg tengeri hínár
- teljes kiőrlésű búza, rozs, avagy tönkölyliszt és kenyér
- méz, nádcukor avagy sztívia
- mátétea, zöld (bancha) tea
- kardamom
- kókuszzsír
- ghee vaj
- magas rosttartalmú gabonapehely , korpa, zab reggelire
- hántolatlan gabona ( kuszkusz, árpa), illetve barna rizs avagy basmati rizs ebéd és illetve akár vacsorára is
- babfélék (bab, lencse és a csicseriborsó)
- szárított gyümölcsök
- olajos magvak, diófélék
- friss zöldség és friss gyümölcs

- szénsavmentes ásványvíz


Mint alapcsomag...folytatás később...tudjátok, kis lépésekben kell mindent elkezdeni...szépen lassan folyamatos átalakulással, változással...DE EL KELL KEZDENI!



Az apró változtatások az egészséges élethez című cikkemben szereplő információk nagyrésze Mata Amritanandamayi, Amma indiai Guru Áyurvédikus táplálkozás, az út a tudatos étkezéshez című könyvéből való. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése