2013. október 9., szerda

Fő az EGÉSZség

Tudtátok, hogy a táblálkozás is óriási hatással van az EGÉSZségünkre?

 Alig kevés figyelmet fordítunk a mai rohanó világban étkezésünkre, holott testünk és ezáltal lelkünk egészségét, egységét és harmóniáját nagyban meghatározza, hogy mit eszünk. Nemcsak, hogy mit, de hogy hogyan, mikor, mit mivel stb. Tudom, tudom senkinek nincs ideje és energiája egy átlagos rohanó munkanapon ezer túlóra és még kétezer esti program mellett, hogy megfelelő figyelmet fordítson az étkezésre. Sokszor rohanunk, bekapunk ezt-azt, juj ez is nagyon finom, ebből is...na meg még abból is és egy gyors kávé....NEM. EZT FELEJTSÜK EL! A mi érdekünkben. Állandóan azt hallom mindenkitől fogyni szeretnék, felfújódom mindentől stb stb...akkor tessék itt az idő változtatni az étkezési szokásokon és ripsz-ropsz a problémáink is eltűnnek majd. Itt is igaz, hogy apró kis változtatásokkal óriási változást érhetünk el. Kezdjük egy apró lépéssel. Kezdetben próbáljuk meg az alábbi egyszerű ayurvédikus szabályokat megismerni és alkalmazni. Már ez is óriási segítséggel és változással lesz a mindennapjainkra.
A helyes étkezés alapszabályai

1. Csak akkor egyél, ha éhes vagy. Ne akkor egyél, amikor itt az idő rá, hanem amikor a tested jelez. Amikor az előző ételt teljesen megemésztetted, akkor fogod újra érezni az éhséget. De ez nem összekeverendő azzal, amikor csak dehidratáltak vagyunk és ez okoz éhséget. A napi 2-3 liter víz elfogyasztásáról soha ne feledkezzünk meg.


2. Mindig nyugalomban és kényelemben együnk. Ülve. Nem sietve. Tv, telefon, laptop nélkül. Tehát facebook felejtős...majd később. Ráér. Megvár. Hagyjunk időt az étkezésre.

3. A megfelelő mennyiséget együk. Figyelj a testedre és érezd, hogy mikor elég. Sokszor a szem többet kíván, de ez csak áltatás. Ne hagyd magad becsapni.

4. Egyél frissen főzőtt, meleg ételeket. De legalábbis kerüld a nagyon hideg ételek fogyasztását. Félkész, mélyhűtött ételek nem a top választások közé tartoznak...

5. Ügyelj arra, hogy ételed ne legyen túl száraz, ez megnehezíti az emésztést. Egyél kicsit "levesesebb", "szószosabb", "olajosabb" ételeket, ez segíti a tápanyagfelszívódást.

6. Figyelj oda, hogy mit mivel eszel! Ne egyél olyan ételeket együtt, amelyek nem illenek össze. Erről később készítek majd egy listát, de például ne egyél gyümölcsöt étkezés után, ne egyél cornflakest vagy müzlit tejjel és narancslével, joghurtot kerüld a gyümölcsel és a tejes banánturmix is nagyon nehezen emészthető. A miértekről később...

7. Legyél jelen, amikor eszel. Használd mind az öt érzékszerved étkezés közben is. Mindig a jelenben kellene lennünk és általában véve kellene használnunk mindig minden érzékszervünket, hogy  a lehető legtöbbet érzékeljünk 1-1 pillanatból, de nyilván ez mindig kivitelezhetetlen, szóval legalább az étkezésünk alkalmával próbáljunk meg erre odafigyelni. Szagold, szemléld és ízleld az ételt.

8. Ne egyél gyorsan. Ne csak lenyeld az ételt, hanem hagyj időt a rágásra. A legjobb lenne, ha minden falatot 30-szor rágnánk meg, ez az emésztésünket segíti. Ha nem rágjuk meg rendesen az ételt, akkor annál nehezebb lesz feldolgoznia a szervezetünknek. Ne adjunk plusszmunkát, végezzük el mi:)

9. Próbáljunk meg rendszeresen enni. Többször, kis adagot.




Most elolvasod és azt mondod, "jó-jó ezeket már hallottam, meg tudom....", de akkor miért nem figyelsz oda? Mindig ugyanoda lyukadunk ki...elolvassuk...nyugtázzuk...majd elhangzik a bűvös mondat " jó majd holnaptól, majd hétfőtől mert akkor kerek hét kezdődik, jövő hónaptól...stb" Hagyd a kifogásokat. Kezdd el ma. Meglátod, apró kis lépésekben haladva, szépen észrevétlenül jön a változás:  a jobb közérzet.

Szép napot kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése