2013. október 8., kedd

Fegyelem és figyelem

Hogy haladnak a koncentrációs gyakorlatok? Csinálgatjátok? Az az igazság, hogy valaminek a "csinálgatásával" nem nagyon juthatunk egyről a kettőre. Csinálni kell teljes erőbedobással, elköteleződéssel, kitartóan hosszú ideig és folyamatosan. Ahogy ezt Patanjali Jóga Szútrájában is olvashatjuk, ahhoz, hogy eredményt érjünk el három dolog szükséges: türelem, odaadás, azaz elhivatottság és hit. Kérdezed most, hogy "jó-jó, de mennyi ideig?" Erre azt válaszolom, hogy " ne azzal foglalkozz, már most az elején, hogy mikor lesz már vége, mikor lesz már eredmény, hanem abban próbálj meg elmerülni, hogy milyen új érzéseket hoznak ezek a gyakorlatok számodra. Figyeld magad. Türelemmel és lelkesedéssel. Az eredmény pedig ott lesz észrevétlenül."


Egyes jógafeladatokkal is kifejezetten fejleszthetjük koncentrációs képességeinket. Lássuk néhányat ezek közül, melyeket én is előszeretettel használok és nálam nagyon beváltak. Természetesen ahogy ezt már ezerszer átbeszéltük, az eredményhez idő kell, kitartás, szorgalom, hit és lelkesedés. Ezek nélkül nem megy.

Egy egyszerű légzéstechnikai gyakorlat, amellyel kezdhetünk. Az egyik kedvencem, mert gyorsan és könnyen eredményhez juthatunk vele. Üljünk keresztbetett lábakkal, jógaülésben a földön egyenes háttal és kezünket a mellkas előtt tegyük össze, tenyereink és ujjjaink találkozzanak. Remek gyakorlat az elme lecsendesítésére. Koncentrációnkat csak a be- és kilégzésre összepontosítsuk. Légzésünk egyenletes, nyugodt. Befeléfordulás.

    Egy másik nagyon szuper tisztító légzőgyakorlat a váltott orrlyukas légzés technikája. Ugyanúgy, mint az előbbi feladatnál üljünk keresztbetett lábakkal, jógaülésben, egyenes háttal és a kezünket a mellkas előtt tegyük össze úgy, hogy tenyereink és ujjaink talalákozzanak. Jobb tenyerünkkel fogjuk be a jobb orrlyukunkat és bal orrlyukunkon keresztül lélegezzünk be, majd fogjunk át a bal orrlyukunkra és jobb orrjáratunkon keresztül lélegezzünk ki. Tartsuk bal orrjáratunkon tenyerünket és a belégzést ugyanúgy a jobb orrjáraton keresztül folytassuk, majd fogjunk át tenyerünkkel a jobb orrlyukra és bal orrjáraton lélegezzünk ki. Néhány percig folytassuk ezt a folyamatot.

  Valamint a "Tree Stand", azaz "Faállás" nevezetű jógapozíciót ajánlanám kipróbálásra. Minden egyéb egyensúlyi jógapozíció kifejezetten fejleszti a koncentrációs képességünket, én most a Vrksasanát emelném ki kezdésként. Nagyon sokféleképpen csinálhatod. A lényeg, hogy állj nagyon stabilan, egyenes háttal, sarkakat stabilan szorítsd a talajra. Helyezd a testsúlyod a bal lábadra, emeld fel a jobb lábad és ragadd meg elöl a kezeiddel összekulcsolva, majd ha már érzed az egyensúlyt egy lábon állva, akkor jobb lábadat behajlítva , fél lótusz állásban helyezd a bal belső combodhoz (combtőhöz) és szorítsd oda erősen. Szúrj ki a távolban egy pontot és  stabilan, mélyeket lélegezve tartsd ki egyensúlyi helyzeted. Érezd át belső stabilitásod. Érezd, hogy erős vagy. Érezd, hogy Te irányítod az elméd. Érezd át, hogy az van, amit Te akarsz. Te vagy a főnök, az irányító és tested engedelmeskedik neked. 



   Most válaszd is ki egyik - másik feladatot, amelyik szimpatikus Neked, a korábbi feladatok közül is válogathatsz ezen a linken és kezdd el csinálni rendszeresen. Cél csak kitartó munka árán érhető el. De ami még ennél is fontosabb, hogy figyeld magad a gyakorlatok közben, folyamatosan és élvezd az ezzel járó pozítiv hatásokat. Lásd, ahogy apró lépésekkel haladsz előre és változol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése