2013. október 24., csütörtök

Az önismeret egy módja

Azért vagyunk itt együtt, hogy kifürkésszük lelkünk szövevényes útjait, hogy keressük utunk és megtaláljuk. Emlékszel még korábbi írásaimból, hogy miért fontos az önismeret és fejlődés? Ha eddig nem olvastad volna vagy fel szeretnéd eleveníteni, akkor ezen a linken olvass tovább. Fejlődésünk megsegítésére Dr. Szalai Szilvia párkapcsolati és önismereti szakértővel készítettem interjút az önismeret és a változás kifürkészhetetlen útjairól.



Ki Ő és hogy jön Ő a képbe? Olvass tovább és kiderül!




- Hogyan határoznád meg magad? Ki vagy Te?

Ha meg tudnám határozni magam, akkor végtelenül bölcs és egyúttal a magam számára ijesztő is lennék. Tizenévig voltam jogász, jelenleg pedig asztrológus és Bach-virágterapeuta vagyok, ha ragaszkodunk a kategóriákhoz. Az aktuális névjegyemen az áll, hogy túravezető az önismereti ösvényen. Mindegyik igaz valamicskét és torzít is. Számos más valaki is vagyok szakmáimat, hobbijaimat és elfoglaltságaimat tekintve is, belül meg aztán pláne!  Nagyon érdekelnek a miértek és az összefüggések, ezért folyton tanulok –most épp az ayurvedat igyekszem szintetizálni az asztrológia típustannal-, és azonnal tovább is adom a saját meglátásaimmal megfűszerezve az új ismereteket úgy, hogy beépítem az elemzéseimbe. Nálam az elemzési módszer, a vázlat is folyamatosan változik, mint ahogy én is. Ma egész mást tartok fontosnak megvizsgálni valakinek a női működésében, mint pl. két évvel ezelőtt. Szeretek szellemi vibrálásban lenni, kitágulni az újra és ezzel segíteni. Ezért nincs statikus önmeghatározásom, és ezért a legtalálóbb az önismereti túravezetés, mert az is az útról, a felfedezésről szól. 


- Miért félünk a változástól? és avagy miért ne féljünk a változástól - változtatástól?

Nyáron írtam egy cikket a blogra ezzel kapcsolatban és elég nagy népszerűségnek örvendett. Ebben arra mutatok rá, hogy az aszcendens csillagjegyének minősége döntően meghatározza a változáshoz való viszonyunkat. Van tehát egy belénk kódolt viszonyulás az újhoz, amin persze sokat lehet csiszolgatni. Azt hiszem természetes, hogy az ismeretlentől, a kontrollálhatatlantól tartunk. Úgy tudunk magunkon segíteni, hogy hiszünk az életünkben és abban, hogy nem sodor minket vakvágányra még akkor sem, ha nem ott találjuk magunkat, ahová készültünk. Igazából mindenütt jó valamiért. Csak ezt a valamit kell észrevenni. Ha így viszonyulunk a változáshoz, kiderül, hogy csak nyerhetünk vele és el is illan a félelmetes jellege. Persze ennek belátása nem könnyű, főleg akkor nem, ha épp ez az élet- leckénk.


- Milyen problémákkal avagy megoldandó kérdésekkel lehet hozzád fordulni?

A párkapcsolatokra és társkeresésre specializálódtam, így hozta az élet, néhány hónapja pedig a gyerekek fejlődésével is foglalkozom asztrológiai szemszögből. Ez pont két olyan terület, ami szervesen ágyazódik bele egy nagyobb egységbe: a gyerekek élete a családéba, a párkapcsolati kérdések pedig a személyiség alapstruktúrájába, így bár mindkét témának vannak keretei, ezek mindig kitágulnak pl. a megélhetés, karrier, külföldre költözés irányába is.. Ha nehezen találunk párt, annak mindig vannak a személyiségben rejtőzködő okai, de mindig vannak körülményekből fakadó okai is pl. egy nehéz szülő-gyerek viszony, ezekre is rá kell néznünk. Mindig az egész horoszkóppal, az egész személyiséggel dolgozunk, a kérdező dönti el, hogy mi érdekli igazán, arra fókuszálunk Én azzal szeretek foglalkozni, ami a kliensemet érdekli, bár az elemzés mindig úgy szokott kezdődni, hogy először arra hívom fel a figyelmet, ami számomra érdekes a horoszkópjából. Ennyi önzés után alárendelt szerepre váltok és arra megyek, amerre a kérdések vezetnek.


- Mennyire gyakorlatias a megoldásod?

A gyakorlatiasság azt hiszem a legfőbb erényem. A saját bőrömön is tapasztaltam, hogy a közhelyszagú kijelentéseknek és filozófiára hajazó megállapításoknak nem sok hasznát vesszük, hangozzék bármennyire igaznak is, ezért igyekszem a konzultáción a szaknyelv teljes mellőzésével, az adott kliens önismereti szintjének megfelelően fogalmazni. Ez önmagában közelebb visz a kézzelfoghatósághoz, hiszen a mondanivaló nem bújik a misztikum mögé. Emellett igyekszem a horoszkópból kirajzolódó lehetőségeket oly módon is érthetővé, megvalósíthatóvá tenni, hogy konkrét példákon keresztül mutatok rá a megoldásokra pl. hol, milyen módon ismerkedhet társkeresőként valaki; miként fejlesztheti az intuícióját oly módon, ami neki személy szerint az alkatának megfelelően beválhat. Szoktam ajánlani olvasnivalót az aktuális önismereti helyzet megoldásához, ha igény van rá akkor pedig módszert is, amivel akár fejlesztheti magát, vagy éppen gyógyulhat. Mindig az a legfontosabb, hogy kinek mi testhezálló és ki mit tud az adott életszakaszában haszonnal alkalmazni. Ezek mentén adok javasolok megoldásokat.


- Mennyi idő alatt észlelhető javulás, változás?

A változás akkor jelentkezik, amikor itt az ideje. Csak rajtunk múlik, a fejlődésben nincs idő. Ez éppoly jó hír, mint amennyire rossz. Tudom, hogy mostanság mindenki a gyors eredményre hajt, de az önismeret nem ez a műfaj. Megtörténik a változás, ha készek vagyunk rá, tudunk már mit kezdeni vele ott belül is. Nyilván az éves horoszkópelemzésben azért jut szerep az időzítésnek is, mindig elmondom, hogy mi mikor várható (hónap pontossággal), de hangsúlyozni kell, hogy ezek nem kőbe vésett automatizmusok, hanem lehetőségek, amiknek akkor és ott van helye, ha meglátjuk őket. Azt viszont nem tudom megmondani, hogy valaki mikor lesz kész észrevenni pl. a leendő párját, mert ez a belső folyamatainak tempóján múlik, amiről nem ad felvilágosítást a horoszkóp.


- Mi szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el, hogy létrejöjjön a változás?

Nyitottságra és belső, mélyről jövő vágyra van szükségünk. Ez nem egyenlő a fejbeni elgondolással. A nyugati társadalom nagyon fejhangsúlyos, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amit elhatározunk, az belülről jön. Nem, azt akarjuk. A változás megtörténtéhez sokkal inkább szív és vágy kell, mint gondolat és akarat. Nehéz nekünk a különbséget megtapasztalni, de ha egyszer sikerült, akkor bármely kívánságunk esetén menni fog. Vannak gyakorlatok, amelyek a szív hangját erősítik fel, ezek is testre szabhatóak az adott személyiségnek megfelelően.

Ha szeretnéd tudni, hogy hol érheted el Őt és nekem milyen tapasztalataim voltak Szilvivel és egyáltalán miért ajánlom Őt, akkor olvass itt tovább!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése