2013. november 26., kedd

10 tipp a koncentráció javítására

A nap folyamán bármit is csináljunk, minden tevékenységünkhöz megfelelő koncentráció szükségeltetik. Ahhoz, hogy az adott feladatot avagy tevékenységet gyorsan és hathatósan végezzük el, ahhoz elengedhetetlen egy nagy adag koncentráció. Enélkül szétszórtak, pontatlanok, lassúak és eredménytelenek leszünk. De mi gyorsak, hatékonyak és eredményesek szeretnénk lenni. 

Milyen tippeim vannak a koncentrációs készséged javítására?


1. Felkeléskor ahelyett, hogy kipattannál az ágyból és máris beindulna elméd gyorsgépezete, csak hagyd csukva még a szemed picit és kezdj el koncentrálni a lélegezetedre. Pár percig maradj ebben az állapotban. Nem kell rögtön felkeléskor, hogy benyelni a stresszgépezet. Készülj rá a napra!

2. Ha napközben nehéz feladat, avagy döntéshelyzet kerül utadba, akkor VÉGY EGY MÉLY LEVEGŐT ÉS TISZTÍSD MEG AZ ELMÉD. Ezt például a már általam is leírt rövidebb belégzés és hosszabb kilégzés technikájával teheted meg. Ezzel a légzéstechnikával megújítod az energiáidat.

3. Figyelj az általad kimondott szavakra és a fejedben keringő gondolatokra. A FIGYELEM növeli a koncentrációs képességet. Próbálj meg a nap folyamán minél többször rajtakapni magad negatív gondolataidon és minél gyorsabban elkergetni ezen gondolatokat, illetve helyettesítsd őket pozitívakkal.

4. Figyelj reakcióidra különböző szitucáiókban! Figyeld meg magad KÜLSŐ SZEMLÉLŐként. Lépj egy lépést hátra és csak figyeld magad! Kifejezetten nehezebb szitációkban éri meg ezt gyakorolni, amikor valami miatt elhatalmasodik rajtad a harag, avagy félelem, vagy ehhez hasonló negatív érzések. A lényeg, hogy maradj nyugodt minden körülmények között.

5. Nagyobb döntési helyzetekben a pro és kontra események összegyűjtésekor van még lehetőséged és szükséged a koncentárció gyakorlására. A DÖNTÉSI HELYZETEK ELŐTT koncentráltan és nyugodtan MÉRLEGELJ!

6. A napi rutinunk követésében, a napi feladatlistánkat a megadott IDŐBEOSZTÁS szerint koncentráltan követjük az egész nap folyamán. De a görcsösség érzését kihagyjuk a buliból.

7. Ha olvasunk valamit, akkor időközönként próbáljuk meg összefoglalni miről is van szó. Ezzel tesztelhetjük, hogy biztosan arra figyeltünk-e, amit olvastunk, vagy már rég elkalandoztunk.

8. MEDITÁCIÓ; A meditáció tárgya lehet a légzés, hang, vizualizált kép, mantra, gyertyaláng stb.figyelése. A gyertyalángot ajánlom kifejezetten télen mert egy gyógyító fényforrás is számunkra a nagy szürke tél közepén.

9. NAGYTAKARÍTÁS otthon. A nem szükséges dolgok kiselejtezése; ezzel kisztítod lelked is, nemcsak otthonodban hanem benned is megtisztulnak helyrerendeződnek az energiák.

10. Egy mantra ismételgetése, ami lehet bármilyen megerősítő mondat is, egy számodra kifejezetten fontos témában ( Facebookon a héten beszélgetünk 7 +1 témában pozitív megerősítésekről itt találod: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=669772069722847&set=a.631174550249266.1073741828.630709420295779&type=1&theater)


Jó gyakorlást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése