2013. november 14., csütörtök

A jóga, mint önismeret

Sayti Andrea jógaoktatóval készítettem interjút a jóga, mint önismereti eszköz tekintetében. Hogyan segíthet Neked mindez?


Olvasd el alább részletesebben!

- Hogyan határoznád meg magad? Ki vagy Te?

Ki vagyok? Az Átman vagyok, mint mindenki más, akár tud róla akár nem. A személyes életút minden kis kockája csak egy lehetőség ennek felfedezésre, még akkor is, ha ezekkel a lehetőségekkel nem mindig tudunk élni. Szakmai önéletrajzom is ezért csak egy kiragadott részlete az egésznek, eredménye a korábbi élettörténéseknek, tapasztalatoknak, mintáknak, gondolatoknak és potenciális oka mindannak ami következik. Rövid szakmai önéletrajzom itt http://pest.aumjoga.hu/oktatok/sayti-andrea/ elérhető.


- Milyen problémákkal avagy megoldandó kérdésekkel lehet hozzád fordulni?

Tanítványaim elsősorban két problémakörrel szoktak jelentkezni: vagy valamilyen gerincproblémával, vagy a stressz által kiváltott állapotokkal, amelyek változatosan tudnak megnyilvánulni: magas vérnyomás, alvásproblémák, feszültség, ingerlékenység, emésztési problémák. Olykor persze a kíváncsiság, a tanárrá válás vágya vagy az önismeret felismert szükségessége is vezet hozzám gyakorlókat. 


- Mi szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el, hogy létrejöjjön a változás?

Mivel számomra a jóga elsősorban az önismeret és az abból adódó változás forrása, ezért nem azt tartom meghatározónak, hogy mivel fordulnak hozzám, hanem hogy mennyire kész önmagára időt és figyelmet fordítani a jelentkező. Ez egyben arra a kérdésre is válasz, hogy mennyi idő alatt várható változás. A tapasztalatom az, hogy a kevés gyakorlás is létrehoz változást, akár tudatos az akár nem. De ahogy az izmainkat is csak kitartó munkával tudjuk edzeni, úgy a belső változásaink üteme is attól függ, hogy honnan hová szeretnénk eljutni, milyen utat és eszközöket választunk ehhez és mennyi időt fordítunk a haladásra. 

- Miért félünk a változástól? és avagy miért ne féljünk a változástól - változtatástól?

Miért félünk a változástól? Az ismeretlen mindig bizonytalanságot jelent és attól függően félünk tőle vagy sem, hogy milyen korábbi tapasztalatokat szereztünk arról, hogy hogyan vagyunk képesek megbirkózni a kihívásokkal. Saját erősségeink és gyengeségeink feltárása segíthet abban, hogy tudjuk mi mindenre vagyunk képesek. A jóga gyakorlatai képesek ezeket a belső erőinket és korlátainkat megmutatni, tudatosítani és a korábban korlátnak vélt tulajdonság így kapaszkodóvá is válhat vagy bizonyos gyakorlatok által a határok kitolhatóak.

Kapcsolatfelvétel Andival itt: http://jogandi1.webnode.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése