2013. november 4., hétfő

Önsajnálat helyett cselekedet!

Mai boldogságtippemben a kreatív problémamegoldásról és az önsajnálat helyett az elfogadásról és cselekedetről volt szó. De hogy is valósítsuk meg mindezt?

Törjünk ki a bennünk lévő sémák közül, bontsuk le az általunk felállított falakat, amelyekkel saját magunknak állítottunk korlátot a fejlődésünk, továbblépésünk elé."Ismerjük fel a bennünk lévő hamisat úgy, hogy ne tudjunk visszacsúszni az illúzióinkba" - tanácsolja ezt Eckhart Tolle A most hatalma című könyvében.



Bizonyos hiedelmekkel élünk együtt, amelyet az évek során innen - onnan, családunktól, iskolából, barátainktól; a szűkebb és tágabb környezetünktől magunkra szedtünk. Ezekből a hiedelmekből, véleményekből kiépítettünk magunknak egy ÉN-t. Folyamatosan azon vagyunk, hogy ezen (tév)eszméknek megfeleljünk. Eckhart Tolle azt állítja, hogy "a bennünk lévő hamis" úgy tartja fent magát, hogy mi magunk problémává duzzasztjuk. Mi adunk keretet és aktivitást mindennek, ami bennünk megszületik. Mi hozzuk létre magunknak az akadályokat, nehézségeket. Ezért  kell megtanulni elménket és ezáltal gondolatainkat is kordába tartani. 

Mi építettük ki a hiedelemrendszerünket, akkor csakis nekünk áll módunkban ezen - ha kívánunk - változtatni.

Kérdések és ellenvetések fognak folyamatosan felmerülni bennünk az önismeret, önfejlődés útján, de a válaszokat mindig megkapjuk idővel. Nem kell siettetni semmit. Egyszerűen csak bele kell mélyülni a tanításba, el kell mélyednünk önmagunkba. Mi magunk vagyunk a tanítók és a tanulók is egyben.

Feladat, amiről már beszéltünk korábban is , hogy figyeld magad, figyeld érzelmeidet. Saját magadnak kell megtapasztalni az életet, önmagadat. Nem tudsz mindent megérteni az elméddel; sokszor a megértés helyett csupán csak Eckhart Tolle szavaival élve "érezni kell a jelenben", meg kell élni a jelent és 100%ig jelen lenni az adott szituációban.

Eckhart Tolle A most hatalma című könyvével emlékeztet minket arra, ami már egyébként is bennünk van, a bennünk rejlő tudásra: hogy mi magunk vagyunk saját magunk kovácsa. Mi irányítjuk az életünk folyamát. De sokszor az elme ellenáll...de ezt az ellenállást fel kell törni.

Érdemes meghallgatni A most hatalma hangoskönyvének a youtube-on található 80/ 3. felvételét a koldus sztorijáról. Nagyon tanulságos történet, mely egyértelműen érzékelteti, hogy mindig kívül keressük az értékeket - megbecsülés, biztonság és szeretet - ahelyett hogy magunkba néznénk, magunkba keresnénk az aranyat, a boldogságot és békét, amely mindannyiunkban ott rejtőzik, mint egy kincs. 

Kezdjük meg a keresést önmagunkban!



Problémák akadnak az életünkben? Akadályok állják utunkat? Sokszor nagyon egyszerű a megoldás, csak folyamatos a  zakatolás a fejekben, a gondolatok folyamatos hangzavart csinálnak mindannyiunknál és így megoldások után kutatni nehéz. Soha nem jutunk pihenőhöz, soha nem kapcsolunk ki.
Így  hogy s miért áhitozol a belső csöndre? Véget kell vetni a szakadatlan gondolkodásnak és felfedezni, hogy az elme használ minket. Azt hisszük, hogy mi vagyunk a elménk - állítja Eckhart Tolle.

Nagyon jó kérdést tesz fel - képesek vagyunk-e függetlenné válni a gondolatainktól bármikor amikor szeretnénk? Ha őszintén szeretnénk válaszolni akkor be kell vallani, hogy maximum csak pár pillanatra, márpedig akkor bebizonyosodik a tény, hogy nem mi használjuk az elménket, hanem ő használ minket. Azonosulunk az elménkkel.

Elménk sokszor visszavisz bennünket a múltba avagy előrevetít a jövőbe, mely jövőbeli kutakodást negatív gondolatokkal aggódásnak nevezzük. De  jó hír, hogy függetlenídheted magad az elmédtől. 

Hogyan?

1. Figyelj minél gyakrabban a fejedben szóló hang(ok)ra,
2. az ismétlődő mintákat kifejezetten vedd nagytó alá,
3. figyeld magad kívülről, legyél pártatlan, ne ítélkezz csak legyél jelen

Így felismered hogy " a hang ott van, míg én itt vagyok" - ez az érzékelés már nem gondolat ez az elmén túlról érkezik - mondja Eckhart Tolle. Így veszítheti el a gondolat a hatalmát feletted, mert nem kap tőled több energiát, nem táplálod tovább.

Így a tiszta tudatosság állapotába emelkedhetünk és felfedezhetjük, hogy szépség, szeretet, kreatitviáts, öröm, lelki béke az elmén túli birodalomból származik- fejti ki Echkart Tolle.

Nincs más dolgod, mint most azonnal figyelmedet irányítsd a MOSTra és tudatosítsd a jelen pillanatot. Tudd, lásd, érezd, tapintsd, hogy hol vagy, mi van körülötted. Éld meg a jelent. Tanulj meg nem azonosulni az elméddel ez az első és legfontosabb lépés - tanácsolja Eckhart Tolle.



"Bármit is tartalmaz a jelen pillanat, fogadd el, mintha magad választottad volna azt! Mindig vele működj, s ne ellene! Tedd barátoddá és szövetségeseddé, ne pedig az ellenségeddé! Csodálatosan át fogja ez alakítani az egész életedet." 
Eckhart Tolle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése